Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2014 12:12 - Възстановяващ реагент AdBlue
Автор: maslata Категория: Технологии   
Прочетен: 1990 Коментари: 0 Гласове:
0



В последно време голямо внимание се отделя за съхраняванто на околната среда. Рязкото увеличаване на автопарка в целия свят води до решаване на задачи по очистка на изгорели газове от товарни автомобили първостепенна задача.

Нови открития и технологии са позволили създаване на специален икономичен възстановяващ реагент – AdBlue, които на 90 % съкращава съдържанието на вредни вещества от изгорели газове на автомобили с дизелови двигатели, съответстващи на стандарт Евро-4 и Евро-5 и снабдени със система за селективна каталитична неутрализация (технология SCR).

Търговската марка AdBlue® е регистрирана от Асоциацията на Германската Автомобилна Промишленост (VDA – Verband der Automobilindustrie). Производството на реагента AdBlue се осъществява от различни компании: AB Achema, BASF и др.

Под бренда Efele течността AdBlue се произвежда от предприятие, лицензирано по VDA.

Основни компоненти от системата SCR се явяват резервоар с разтвор от карбамид, дозатор и катализатор. В основата на тази технология лежи взаимодействието между горещите изгорели газове с разтвора карбамид в присъствие на ванадиев пентаоксид. В резултат от химически реакций се извършва разлагане на токсичния азотен оксид на вода и азот.

Икономичността на системата SCR (разхода на реагента – 1,5-2 литра на сто километра) позволява на много автопроизводители да вграждат тази система в тежконатоварени дизелови автомобили. Днес в Европа работят хиляди бензиностанции и търговски комплекси, реализиращи течността AdBlue.

Ефективността на неутрализация е право пропорционална на чистотата при използване на състава, което може да се получи само при условие на съблюдаване на всички правила при производство, съхранение и експлоатация на продукта.

Реагентът AdBlue представлява разтвор от карбамид в деминерализирана вода в съотношение на компонента 32,5 : 67,5.  Този състав се произвежда в точно съответствие със стандарта ISO 22241 част 1 (DIN 70070). Правилата на този оборот се определят от изисквания CEFIC и ISO 22241 част 3.

Основни свойства и преимущества на Efele AdBlue:
  • реагентът е безопасен за здравето на човека и околната среда (директива ЕС 67/548/EEC);
  • продуктът е негорящ, невзривоопасен
  • температурата на замръзване на течността е -11 °C. След размрзяване всички свойства на състава напълно се възстановяват;
  • съвместим със всички материали, използвани в катализаторите;
  • намален разход на гориво
В същото време към условията на съхранение и експлоатация на реагента  Efele AdBlue се предявяват високи изисквания - необходимо е да се използва само специална тара и оборудване, напълно да се изключи замърсяването на течността. При съхранение не трябва да се подлага реагента на нагряване над +30 °C и на пряка слънчева светлина. Експлоатационният срок на течността в зависимост от температурата на съхранение е от половин година до три години.

Нарушаването на тези изисквания при съхранение води до значително намаляване на ефективността при неутрализация.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: maslata
Категория: Технологии
Прочетен: 109777
Постинги: 41
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930