Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2014 11:23 - Класификация на отработени масла
Автор: maslata Категория: Технологии   
Прочетен: 2072 Коментари: 0 Гласове:
0



 Всяко предприятие, експлоатиращо в своята работа технически нефтени масла, се сблъсква с проблеми по събиране и по-нататъшно съхранение на отработеното масло за последваща утилизация.
За начало трябва да се уточни, какво масло е прието да се нарича "отработено". Към тази категория се отнасят минерални масла, в процес на техническа експлоатация загубили своите начални свойства и непригодни към следващо използване. Общото съдържание на замърсени примеси може да съставлява една трета от обема на маслото. Отработените масла се заменят със свежи.
Отработеното масло може да се използва след редица мероприятия, проводими с цел възстановяване на изходните качества на маслата. Към такива мероприятия се отнася филтрация на отработка от влага, различни включения, провеждане на пълна химична обработка. Ако състоянието на отработката не позволява да се възтановят изходните характеристики на маслото, то след първичното отстраняване на влагата и странични добавки, то може да стане съставна част от твърдото гориво или да се използва непосредствено, като течно гориво.
На територията на предприятията от вече отработения материал с незначителен обем замърсяване и неизменён химически състав може да се отстрани влагата, механическите примеси и различните замърсявания. Tова позволява да се намали потреблението на масла и да се увеличит срока на годност на продукта. По-нататъшни процеси по регенерация на отработените нефтени продукти се провеждат на специализирани предприятия  от нефтодобивната и химическата промишленост. Масла, не подлежащи нa възстановяване, там се преработват в различни видове горива. 



Категории отработени масла.
Всички отработени масла се отделят в две категории: 

• Светли масла.
Към този тип се отнасят масла с промишлен произход, с малки изменения на началните характеристики. Този вид отработки леко се възстановяват, чрез филтрация или центрофугиране; 

• Тъмни масла.
Тази категория масла се експлоатират, като смазочен материал за различни механизми на автомобилната техника. Тази категория отработка съдържат огромно количество различни продукти от изгаряне и метали, проникващи в маслото. Маслата от тази категория са подложени на сериозно механическо и термическо въздействие, както и на процес на окисление. Тъмните масла се възстановяват, но някои от тях не трябва да се преработват, а се използват, като гориво. 



Основни типове технически минерални масла, използвани повторно.
С цел провеждане на процеси по регенерация в предприятията се провежда събиране на няколко типа масла:
• Моторни масла; 
• Компресорни и турбинни масла; 
• Трансформаторни масла. 

Да разгледаме подробно указаните типове масла. 

Моторни масла.
Използват ,се като смазочен материал на различни движещи се части, а така също,  като охлаждащ агент в натоварени и прегрети възли на двигатели бензинов и дизелов тип. В ходa нa eксплoатацията в моторните масла се натрупват различни вещества – продукти от разлагане, микрочастици метал, прах, а така също гориво. 

Компресорни и турбинни масла.
Тези масла се експлоатират, като смазочен материал в подвижните части на турбини, помпи и рефрижератори. При това те се замърсяват от продукти от окислителен процес, механични частици и нагар. В резултат значително се повишава вискозитета на маслата, на неговите повърхности се образува плътен филм. Замърсеното по този начин масло се използва, като база при изготвяне на гориво. 

Трансформаторни масла.
Служат, като диелектрик, а така също като охлаждащ елемент в електротехническо оборудване. Те защитават от електрически пробив и предават механически въздействия. Използват се в маслени продукти в силови трансформаторни установки, кондензатори, електроразрядни прибори. Маслото се замърсява при вапоризация на eлектроди, разлaгане и окисление на масла при преминаване на електрически разряди, поглъщане на минерализирана влага. Трансформаторните масла успешно се преработват. 



Етапи в процеса при възтановяване на отработени технически масла. 

Отработката преминава редица стадий при провеждане на регенерации: 

• Филтрация на маслата от твърди механически примеси; 
• Отстраняване на влагата; 
• Отстраняване на лекокипящите фракций; 
• Отстраняване на продукти, образувани при изменение на въглеводородни съединения; 
• Добавяне в състава на маслата специални присадки. 

Всички тези етапи се изпълняват в различна последователност, съвместяват се или изключават в зависимост от спецификите на технологическите операций, използвани във всеки конкретен случай.
Отделят се химически, физико-химически и физически методи на възстановяване на свойствата на отработените масла. 



Влияние на отработените масла на околната среда.
Отработените масла биологически се разлагат само частично. Те представляват значителна опасност за околната среда. При изливане на отработка във водоеми значително намалява обема кислород във водата, което негативно се отнася на обитателите във водоемите. При изгаряне на отработени масла без съблюдаване на необходимхи условия се извършва образуване на вредни продукти от изгаряне и тяхното изхвърляне в атмосферата. Изливането на отработените маслени продукти преобладава по обема загубено масло, възникващо в хода на този добив, транспортиране и переработка, а така също аварийно преливане.
Следва да се знае, че отработените масла се причисляват към категорията на взривоопасните, пожароопасните и лековъзпламеняемите вещества. 



Организация по събирането на отработените нефтени продукти.
Процесът по събиране на отработени масла изисква провеждане на специални мероприятия, свързани с организация на постове, които трябва да укомплектоват специални вместилища и оборудване. Тези резервоари, оборудване и инвентар в задължителен порядък трябва да бъдат защищени от вода, възможно попадане на механически примеси. Отработените нефтопродукти следва да се разделят по групи в процеса на превоз и съхранение в съответствие с условията по ГОСТ 1510-84.
Резервуарите е необходимо да се надписват. Всички работи по оборудването е необходимо да се заземи. Местата за събиране и съхранение на отработени нефтепродуктови се комплектоват с противопожарен инвентар, отбелязват се табелки "Огнеопасно". Обемите е забранено да се разполагат близо до нагрети повърхности. Необходимо е да се изключат проливите нефтопродукти. Изпразнените ваарели под навесите и в помещенияята се покриват с материали, не пропускащи влага и маслени продукти. Под резервоар с отработка се поставят метални корита с вместимост до 5% от обема на маслото за случай на преливане. Ако се получи разлив, участъка се засипва с пясък, а след това той пропит с масло се събира в отделен съд. Желателно е оборудваните помещения да са с вентилация приточно-изтеглящ тип. 
  Персоналът, провеждащ събиране и съхранение на отработени нефтопродукти е задължен да премине обучение и да получи свидетелство за право на работа с опасни отходи. При работа следва да се използват средства за индивидуална защита.
По време на превоз отработените нефтопродукти следва строго да се съблюдават условията по херметичност на тарата, предотвратяваща деформацията на тарата.
Следва същто така да се помни, че в случаи на несъблюдаване на санитарно-епидемични и екологични изисквания в процеса на събиране, транспортиране и съхранение на отработено масло, отговорно лице носи административна отговорност и на него се налага глоба.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: maslata
Категория: Технологии
Прочетен: 109786
Постинги: 41
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930